Да погледнем в историята на кафето

Етиопски легенди, докато отпивате глътка от нашето кафе

Има една интересна етиопска легенда за кафето. Тя разказва за млад овчар, който открил кафените зърна заради енергията, която давали на животните. След като се усъмнил в растението, го занесъл на игумена на местния манастир, който пък забелязал, че кафето го държи нащрек през дългите часове на вечерната молитва. Абатът споделил откритието си с другите монаси и знанието за енергизиращите семена започнало да се разпространява. Така, кафето достигнало до Арабския полуостров и с годините се заселило по целия свят.

Как кафето достига Арабския полуостров и се разпространява по света

До 15-ти век кафето се отглежда в района на Йемен, а през 16-ти достига до Персия, Сирия, Египет и Турция. В Близкия изток започват да се появяват кафенета, наречени „qahveh khaneh“. Малки магазинчета за кафе, където изпичали зърната на място и приготвяли от екзотичната напитка на своите посетители. Първото в света кафе „Мактаб ил ирфан“ в превод на български „Кръг от мислители“ било открито през 1554 г. в Истанбул от двама сирийски търговци.

От 16-ти век черната напитка навлиза в Европа. Следват Франция, Италия, Лондон, Северна Америка, Германия и Полша, в които кафето добива популярност и започва масово да се консумира от хората.

Не можем да скрием, че днес кафето е най-популярната напитка в целия свят. Среща се в най-различни разновидности. Точно това кара хората да се връщат назад към корените му, търсейки автентичния му вкус.

Кафето като растение

Кафеeното дърво всъщност е вечнозелен храст, който ражда плод, където се крият зелените кафе зърна. След като узреят плодовете се обират, обработват и изсушават. За да достигнат познатия ни вкус, семената се изпичат. Тънкост, на която ние – Трето поколение кафе пекари отдаваме огромно значение, защото сме убедени, че кафето притежава гама от вкусове, които всеки трябва да опита.

Start typing and press Enter to search

Количка

Нямате артикули в количката.